fbpx

Nieuwe Maan

Wat is een nieuwe maan?

De maan doet er ongeveer 28 dagen over om rond de aarde te draaien. Tijdens die periode van 28 dagen, krijgen we te maken met 4 verschillende fasen in de maancyclus, namelijk:

 1. De nieuwe maan
 2. De wassende maan
 3. De volle maan
 4. De afnemende maan

De maan draait om de aarde en de aarde draait om de zon. Dit zorgt ervoor dat het zicht van de aarde op de maan gedurende de cyclus van 28 dagen verandert. Op het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van een maancyclus. Wanneer de maan het minst zichtbaar is (helemaal links en helemaal rechts op de afbeelding), dan is er sprake van eerst een donkere (vrijwel onzichtbaar) en daarna een “nieuwe maan”.

De fase van de donkere en nieuwe maan duurt zo’n 4 dagen en bevindt zich tussen de afnemende en de wassende maan. De kracht van de maan op de aarde is in deze periode op het laagste punt.

Een nieuwe maan wordt ook wel gezien als de start van een nieuwe periode. Een geschikt moment om plannen te maken, een nieuw project te starten of wensen uit te spreken.

Wat is de invloed van de maan op de aarde?

De grootste invloed die de maan heeft op de aarde, is die van de getijdenwerking. Het is de grootste veroorzaker van eb en vloed in zeeën en oceanen. De maan ‘trekt’ als het ware aan de aarde. Deze aantrekkingskracht is het best waarneembaar aan de kant van de aarde waar de maan op dat moment het dichtste bij staat, de stand van het water is daar namelijk hoger.

Daarnaast zouden onze dagen zonder het bestaan van de maan een stuk korter worden. De maan remt de aarde af en daardoor duren onze dagen 24 uur. Als de maan er niet zou zijn zouden onze dagen waarschijnlijk zo’n 75% korter zijn dan nu, en dus maar zo’n 6 uur duren.

De maan en slecht slapen? Wat is de invloed van de maan op jou?

Naast de invloed op de aarde, wordt ook door velen geloofd dat de maan op nog veel meer van invloed is, waaronder op ons als mens. De mens bestaat voor zo’n 70% uit water.

Als de maan zeëen en oceanen in beweging kan krijgen, dan is het niet raar om te denken dat deze ook van invloed is op de mens.

Waar dit vroeger vaak werd weggezet als “fabeltjes” of “toevalsvondsten”, zijn er steeds meer wetenschappers die geloven dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de stand van de maan en de energie van mens en dier. Zo zijn er veel mensen die slechter of lichter slapen bij volle maan en dat de maan van invloed is op stemmingswisselingen. De maan wordt ook wel gezien als een symbool voor vrouwelijkheid, het yin-element (waarbij Yin = vrouwelijke energie. Daartegenover staat Yang = mannelijke energie). De opvallendste gelijkenis daarin is die tussen de vier fasen in de cyclus van de maan en de mentruatiecyclus van de vrouw. Beiden duren gemiddeld 28 dagen, en de fasen lopen parallel: de preovulatiefase komt overeen met de wassende maan, de ovulatie met de volle maan, de premenstruele fase met een afnemende maan en de menstruatie met een nieuwe maan.  

Wat is een nieuwe maan ceremonie?

De naam zegt het eigenlijk al wel een beetje. Een nieuwe maan ceremonie is een ceremonie waarbij we stilstaan en een ceremonie doen die past bij de stand van de nieuwe maan: een nieuw begin, het begin van jouw nieuwe verhaal en het zetten van intenties. Intenties voor de avond maar ook bijvoorbeeld voor de hele maan(d).

Iedere maand organiseer ik online een nieuwe maan ceremonie en een volle maan ceremonie. Tijdens deze ceremonies komen we via Zoom bij elkaar om in een groep stil te staan bij de nieuwe maan en wat dat voor jou betekent. Iedere sessie is er een bepaald thema. Dit kan zijn het schrijven van jouw nieuwe verhaal, focus op de vrouwelijke energie of iets anders. Het is een moment om te reflecteren, terug te kijken maar ook juist een moment om vooruit te kijken. En misschien nog wel het belangrijkste van alles: het is echt een moment voor jezelf!

Tijdens de sessie is er ruimte om samen te mediteren, cacao en/of een kopje thee te drinken en geef ik vaak een InnerGuidance sessie die verband houdt met het thema van de avond. Je kunt InnerGuidance vergelijken met een diepe meditatie, visualisatie of hypnose. Het werkt door alle lagen heen: cognitief, emotioneel, energetisch en fysiek.

Na afloop van de InnerGuidance sessie is er de ruimte om je intenties en ervaringen van de avond te delen als je daar behoefte aan hebt.

Wat is een intentie zetten en waarom kun je tijdens een nieuwe maan ceremonie het beste je intenties zetten?

Vaak wil je iets veranderen in je leven, of misschien wel meerdere dingen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Je wilt bijvoorbeeld beter voor jezelf zorgen, dagelijks minder schermtijd/Social Media, meer tijd maken voor familie, meer in het moment leven, etc. En het liefst ook nog allemaal tegelijk.

Door het zetten van een intentie, maak je voor jezelf duidelijk wat de komende tijd, of specifiek op dat moment belangrijk is voor JOU. Hiermee motiveer je jezelf om hier bewust aandacht aan te besteden, vanuit intrinsieke motivatie. Omdat je voelt dat het belangrijk voor je is.

Een aantal voorbeelden van intenties:

 • Ik wil mij rustig en kalm voelen
 • Ik wil goed voor mijzelf zorgen
 • Ik wil mij fijn voelen in mijn eigen lichaam
 • Ik wil bewust in dit moment leven/mij overgeven aan het moment
 • Ik wil minder vanuit mijn hoofd en meer vanuit mijn lichaam/hart leven

Door hier op te focussen, dit aandacht te geven, kun je je gedachten en acties leren sturen. Zodat je meer gaat leven op een manier die jij graag zou willen. Wat je aandacht geeft, groeit.

Een nieuwe maan, maar ook een volle maan ceremonie kan heel geschikt zijn om als moment te gebruiken om een nieuwe intentie te zetten. Een moment waar je even terugkeert in jezelf en connectie maakt met wat voor jou belangrijk is.

Wanneer is het nieuwe maan in 2021?

In 2021 is er twaalf keer een nieuwe maan, dus in iedere maand van het jaar én ieder sterrenbeeld is er één. Tussen iedere nieuwe maan in is er een volle maan. Hieronder geef ik je een overzicht van alle data waarop het nieuwe maan is in 2021 + welk sterrenbeeld in die maan valt.

 • Woensdag 13 januari 2021 (Steenbok)
 • Donderdag 11 februari 2021 (Waterman)
 • Zaterdag 13 maart 2021 (Vissen)
 • Maandag 12 april 2021 (Ram)
 • Dinsdag 11 mei 2021 (Stier)
 • Donderdag 10 juni 2021 (Tweelingen)
 • Zaterdag 10 juli 2021 (Kreeft)
 • Zondag 8 augustus 2021 (Leeuw)
 • Dinsdag 7 september 2021 (Maagd)
 • Woensdag 6 oktober 2021 (Weegschaal)
 • Donderdag 4 november 2021 (Schorpioen)
 • Zaterdag 4 december 2021 (Boogschutter)

Meedoen met een Nieuwe Maan Ceremonie?

Deze sessies geef ik altijd op de dag van de nieuwe maan, dus in de nieuwe maan kalender hierboven kun je precies zien wanneer er sessies staan gepland. De sessies starten om 20.00 uur en duren ongeveer 1.5 tot 2 uur per ceremonie.

Gun je jezelf dat moment, een avond helemaal voor jou? Lijkt het je leuk om een keer mee te doen en te ervaren hoe het is? Aanmelden kan hier.

Mijn visie op Nieuwe Maan Ceremonies

Zelf zie ik de nieuwe maan als een vast moment in de maan(d) waarop ik bewust een moment voor mijzelf creëer om stil te staan, te reflecteren en te verbinden met mijzelf. Wat vind IK belangrijk? Wat zijn mijn intenties? Waar wil ik me op focussen de komende maan(d)?

Of de maan hier nu wel of niet van invloed op is, ik geloof dat het sowieso belangrijk is om een moment te creëeren om over deze dingen na te denken, stil te staan en te bepalen waar ik heen wil. Als ik hierbij vasthoud aan de cyclus van de maan, zorgt dit voor mij voor twee vaste momenten waarop ik bewust stilsta: met de nieuwe maan, waarbij ik focus op mijn “nieuwe” verhaal en waar ik naar toe wil. Daarnaast met de volle maan, waarbij de focus meer ligt op loslaten wat mij niet langer dient.

Wil je meer weten over de volle maan, volle maan ceremonies en wat dit voor mij betekent? Alle informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven

To help you better and more personally, Corona Meerman uses cookies. If you continue on this website, you agree to the cookie policy. More information